BASECAMP

Chicago, ILLINOIS

2010

Basecamp, a web-based software company in Chicago, hinges on the philosophy less is more” in both their software design approach and their business objectives. The office's new home in a high-ceilinged converted warehouse was designed as a minimalistic workspace by inserting a rectangular volume of team rooms for project-specific collaboration into an open plan. The volume was wrapped in a custom configuration of sound absorbing material: stacked industrial felt strips reminiscent of chalkboard erasers. The felt material frames large chalkboards and glass panels that are inset into the central volume. To provide contrast to the neutral grays and blacks and increase sound absorption, the interior of the team rooms was lined with cork panels and a custom designed red-carpet tile for the floors.

Project Type

Commercial

SIZE

10,000 square feet

CONTRACTOR

Goldberg General Contracting

CONSULTANTS

JB Engineering Services, EP
Air-Rite Heating & Cooling, Mechanical

PUBLICATIONS

Brause, Caryn. The Designer’s Field Guide to Collaboration. New York: Routledge, 2017.
“Portfolio: Brininstool + Lynch,” Architect Magazine, June 2014.
Brake, Alan G. "Getting the Signal." Interior Design, February 2011.
Walker, Alissa. "For a Company That Sells Productivity, A Space That Fosters It." Fast Company Co.Design Blog, October 11, 2010.

PHOTOGRAPHY

Christopher Barrett, Hedrich Blessing