SILO

SILO

TORONTO, ONTARIO

In Progress

This site includes an existing group of silos that are a landmark on the waterfront both literally and figuratively. The west facing elevations of the silos are required to remain in place, which meant the new mixed-use residential tower design had to be integral with the silo structures.

The iconic and vernacular monumentality of the silos and the utilitarian movement of conveyors used in grain elevators affected decisions about placement of program and the form of new structures ­— rationalizing an irrational set of existing structures to a logical combination of new uses.

In the new design, existing silos on the east and in the core were removed down to their foundations. The remaining silos were sectioned, and repurposed with punched perforations, allowing natural light to illuminate an inserted automated parking structure. The punched perforations also facilitate articulated views to the city from the base of the building. The glass-enclosed base houses retail and commercial space, and a restaurant and lounge. 

Project Type

Multi-family

SIZE

558,700 square feet

CONSULTANTS

ARUP, MEP
LERA, Structural